Tari Nyugdíjas Egyesület

Tari Nyugdíjas Egyesület

Az egyesület bemutatása

Az egyesületet a falu nyugdíjasai alapították 2006-ban, ekkortól lettek hivatalosan is bejegyezve. Kezdetben 80 főtől indultak, jelenleg pedig, 58 főből állnak. A legidősebb tagjuk 89 éves, a legfiatalabb pedig, 56 éves. Jelszavuk: „Tisztelet, szeretet és összefogás.”

Kezdetben csak a saját maguk örömére énekeltek és táncoltak, később már a különböző rendezvények meghívásainak is eleget tettek, hiszen saját vegyes kórust és tánccsoportot hoztak létre. Az Egyesület a tagok által befizetett tagdíjból, valamint a Polgármesteri Hivatal és a Területi Vadásztársaság által nyújtott támogatásokból tartja fenn magát. Ettől az évtől kezdve pedig, a jövedelemadó 1%-ára is jogosultak. A Tari Nyugdíjas Egyesület adószáma: 18643666-1-12.

A tagság minden hétfőn összejön, ekkor kerül sor a programok megbeszélésére, társasozásra. 3 havonta egészségügyi előadáson vesznek részt, a község háziorvosa Dr. Román Kinga közreműködésével. Az Egyesület 5 fős elnökségi tagsággal rendelkezik. A tagok minden hónapban összeülnek, megbeszélik az Egyesület működésével kapcsolatos dolgokat és azokat a többség elé terjesztik. Az egyesület a terveiről és történéseiről rendszeresen tájékoztatja Román István polgármester urat is. Az egyesületi tagok névnapjait kéthavonta ünneplik meg, ilyenkor az ünnepeltek süteménnyel és szendvicsekkel kedveskednek a tagoknak.

Együttműködésüknek köszönhetően minden faluünnepségen gazdagítják a műsort, valamint aktívan vesznek részt a közös programok megszervezésében is. Részt vesznek az iskolai ünnepélyeken, rendezvényeken, a községben megrendezésre kerülő Szüreti felvonuláson. A Polgármesteri Hivatallal közösen rendezték meg az I. Tari Pampuska Fesztivált, valamit kirándulásokat, nyársalásokat és fürdőzéseket szerveznek. Legutóbb a Bajsai vendégek fogadására alakítottak ki szervezőcsapatot. 50.000 ft.-tal járultak hozzá a vendégek étkeztetéséhez, valamint finom süteményekkel és műsorral is kedveskedtek. A 2009 és 2010-es Kazári és Tócsnyi Fesztiválra is beneveztek, tavaly a második, míg idén az első díjat sikerült elhozniuk. A Területi Vadásztársaság által felajánlott pénzből már a tavalyi évben is gulyásfőzést szerveztek, illetve a Konytvirág Néptánccsoport által megrendezett lakodalmasra is biztosították az ételt és az italt. Legutóbb a hasznosi falunapon léptek fel, ahonnan díszes emléklappal tértek haza. Jelenleg a tari falunapra készülnek fellépésükkel.

Országos ismeretségüknek köszönhetően rendkívül jó kapcsolatot ápolnak a Szurdokpüspöki és a Bajsai nyugdíjasokkal is. Jelenleg a tari tájház létrehozásához járulnak hozzá régiséggyűjtéssel.

További munkájukhoz kívánunk nagyon sok sikert, erőt és egészséget!

 

Visszatekintés az elmúlt 10 évre

A Tari Nyugdíjas Egyesület megünnepelte megalakulásának 10-ik évfordulóját.
Jelszavunk: „SZERETET, TISZTELET, ÖSSZEFOGÁS.”

Minden hétfőn összejön a tagság, ahol megbeszéljük az aktuális programokat, feladatokat. Éves munkaterv szerint végezzük munkánkat. Alapszabályunk értelmében a főtevékenységünk a „hagyományőrző”, és „kulturális” tevékenység.
A vegyes kórust és a tánccsoportot a környező települések meghívták már vendégszerepelni.

Az első Palóc Világtalálkozó megszervezésében –mely Kisterenyén volt- az Egyesület társszervező volt. Településünk rendezvényeinek szervezéséből is kivesszük részünket,. Műsorral készülünk, sütünk-főzünk pl.: Falunap, Pünkösdölő, „Muzsikál az erdő”.

A Kazári Tócsni- és Laskafesztivál főzőversenyéről elnyertük az I. II. és III. díjat is.
A Béri Palócfesztiválon a tari töltött káposztával és a magyar ruhás fellépésünkkel szép sikert étünk el, melyet emléklappal és serleggel köszönt meg Macó László Bér polgármestere.
Minden tari civilszervezettel jó kapcsolatot építettünk ki. Minden iskolai és óvodai rendezvényeken részt veszünk.

Egyesületünkből 5 fő pártoló tagja a Tari Polgárőr Egyesületnek.

Tar Lőrinc 600-ik évfordulójára megrendezett megemlékezésre korhű ruhákat varrattunk, és 400 db pampuskát sütöttünk.
Minden Falukarácsonyra Egyesületünk gondoskodott a művelődési házban felállított fenyőfáról. Minden évben támogatjuk a római katolikus egyház szervezéséből a Tari Kereszténybált, melyre műsorral is készülünk.
Ha kérték a segítségünket, akkor parkosítottunk, vagy szemetet szedtünk és főztünk a segítőknek.
Idős létünkre biciklitúrát rendeztünk Szentkútra, valamint gyalogostúrát a Csevice-forráshoz.
A Pásztói Rendőrkapitányság és a Tari Polgárőr Egyesület jóvoltából, személy- és vagyonvédelemről szóló előadást hallgattunk.

Salgótarjánban múzeumlátogatásokon vettünk részt, többek között a Nógrádi Történeti Múzeumban, a Bányamúzeumban, fotókiállításokon, valamint a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú művészeti iskolában hangversenyen vettünk részt.

A kirándulásainkról röviden

Budapesten jártunk, megnéztük az Országházat, a Planetáriumot, valamint a Tropicáriumot. Jártunk Szentendrén, melyre hajóval érkeztünk. Megnéztük az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területét, A Somoskői várat, valamint a Sámsonházi várat is.

Egyesületünk több tagja volt Olaszországban, Bibionéban; 5 napos Erdélyi körúton 30 fővel; Szegeden 2 napos kiránduláson; Ópusztaszeren megnéztük a híres Feszty-körképet, valamint Makón a Makovecz Imre tervezte Hagymatikumot.

Az Egyesület tagjai együtt búcsúztatják az óévet és köszöntik az újesztendőt.

Farsangkor jelmezes bált szervezünk, melyre vendégeket hívunk.

Összevontan tartjuk meg a névnapokat, melyre-személyre szóló, saját költeményű verssel köszöntjük az ünnepelteket.

Egyesületünk már szinte egy nagy család, összejöveteleinken megtapasztaljuk az együttlét örömét.
Támogatóinknak köszönjük az erkölcsi é anyagi támogatást, amit a 10 év alatt kaptunk.
Az Önkormányzatnak köszönjük a második otthonunkat.

Továbbra is számítunk a jó szándékú támogatásra.

 

Az adott cikk linkje: https://www.tarkozseg.hu/?page_id=110

Megszakítás