Veszélyhelyzettel és oltással kapcsolatos tájékoztatók

Oltással kapcsolatos információk

Országosan 2021. 04. 17-én átlépte a 3 250 000 főt a beoltottak száma. Településünkön április 16-ig 432 főt oltottak be. Az oltás fontosságáról a sajtóból, hírekből sokat lehet hallani ezt itt nem részleteznénk, de az oltás nem csak az oltottak számára fontos, hanem akivel személyes kapcsolatba kerül a személy. A védőoltás életet menthet és már egy oltás is jelentősen csökkenti a betegség súlyos lefolyásának kockázatát. Kérjük, ha még nem tették meg regisztráljanak a védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon. Ha a regisztrációban segítségre lenne szüksége, kérem jelezze az Önkormányzatnál: a titkarsag@tarkozseg.hu e-mail címen, vagy a 06 32 470 777 telefonszámon.

Az óvatos újraindítás további lépései szintén az oltottság mértékéhez, tehát a beoltottak számához lesz kötve. 

A védelmi intézkedések

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata a 2,5 milliomodik beoltottnál 2021. április 7-én lépett életbe. Ekkor a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult, az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között kinyithattak, azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként egy vásárlót engednek be. A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűntek, így kinyithattak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Aktuális védelmi intézkedések

A járvány megfékezése érdekében a kormány április 15-én újra meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, továbbá az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a 1,5 méteres védőtávolság.
  • Minden nap 22 órától reggel 5-ig kijárási tilalom  van érvényben . A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. Az alábbi linken letölthető az igazolás mintája, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta. A munkáltatói igazolást rendőrségi igazoltatás esetén fel kell mutatni, egyéni vállalkozók saját maguknak is kiállíthatják az igazolást. Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.
  • Május 23-ig meghosszabbodik a határellenőrzés, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja.
  • A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.  A szállodák csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • Április 19-én az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai újraindulnak, de a felsős diákok és a középiskolások csak, május 10-én térhetnek vissza az iskolába. Az érettségit pedig főszabály szerint csak írásban tartják meg. A felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.
  • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
  • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Általános rendezvénytilalom van életbe. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális- és sporteseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
  • A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.
  • A vírus külföldről  történő behurcolásának veszélye miatt beutazási korlátozások léptek életbe. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. Az önköltségre végzett PCR-tesztek árát a kormány hatósági árassá tette.
  • A vírusmutánsok terjedése miatt márciustól szigorúbbak lettek az utazási szabályok: főszabály szerint a magyar állampolgárokra hazatéréskor automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek. Kivétel ez alól, ha a kiutazás célországa az Európai Unió tagállamai és néhány további kivétel, amelyet az alábbi rendeletek rögzítenek: 4/2021. (III. 1.) KKM rendelete, 5/2021. (III. 2.) KKM rendelete. Ugyanez a lista tartalmazza azokat az államokat is, amelyek állampolgára, üzleti célból Magyarország területére korlátozás nélkül léphet be.
  • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban.
  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
  • Egyéni felelősség – Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 
  • Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet!
  • Minden koronavírus-gyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. A növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelő állomások (szűrőbuszok) is szolgálatba álltak, ezeket azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa korábban vizsgálatot rendelt el. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. 
  • Továbbra is kiemelten fontos az idősek védelme. Kérjük az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukra, hordjanak maszkot, kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak!
  • Kérjük, hogy aki külföldre utazik, az tájékozódjon a  konzuliszolgalat.kormany.hu  honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról!

 

Az adott cikk linkje: https://www.tarkozseg.hu/?p=3270

Megszakítás