Maszkok osztása

Mai napon 2020. március 31. délután elkezdtük kihordani községünkben a maszkokat és a tájékoztatókat. Minden tari háztartásba igyekszünk minél előbb eljuttatni. 
Ezúton szeretnénk megköszönni Fehér Istvánné (Ida néni), Fehér Kitti, Fehér Anikó, Kanyó Istvánné (Márti néni), Zagyva Annamária, Ladóczkiné Ujházi Beáta, Ladóczki Csaba, Bognár Tiborné, a polgárőrség, a képviselő-testület munkáját és idejét, aki elkészítette, utánajárt, kiszabta, megvarrta, kihordta, hogy minden háztartásba jusson maszk.

Ezek a maszkok többször használatosak, használat után magas hőfokon moshatók, száríthatók, vasalni tilos!

Leszögezendő, hogy a távolságtartás (social distancing) a legfontosabb betartandó rendelkezés a jelenleg kialakult járványügyi helyzetben, így mindenkinek javasolt, hogy otthonát ne hagyja el, lehetőség szerint otthonról dolgozzon és minimalizálja a személyes találkozók számát.

A maszk nem jogosít fel senkit, hogy a hordásával ugyanúgy mozoghat, mint a vírus megjelenése előtt! Elsődlegesen a maszkokat akkor használják, ha feltétlenül közösségbe kell menni (posta, bevásárlás, gyógyszertár) a használat után a maszkokat fertőtlenítsék.

A maszkok hordásához tájékozódnunk kell a megfelelő felvételi, levételi módszerekről és a maszk hulladékként való megfelelő kezeléséről, esetleges fertőtlenítéséről.

Felvétel:
Mielőtt felvenné a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel! A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is! Amennyiben rendelkezik a maszk állítható orrpánttal, azt szorosan igazítsa az orrgyökhöz! Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.

Viselés:
A maszk viselése közben kerülje el a maszk megérintését. Amennyiben mégis megérintette a maszkot, mossa meg a kezeit szappannal, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos bedörzsöléssel. Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik, cserélje le azt.

Levétel:
A maszk eltávolítását hátulról végezze el. Fülei mögül emelje ki a rögzítő gumikat, vagy kötözze ki a tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését kerülje a levétel során!

Fertőtlenítés:
Helyezze a maszkot fertőtlenítős vízbe, ebben áztassa 10 percig, mossa ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsa meg az újabb viselés előtt!

Kézmosás, kézfertőtlenítés:
A maszk eltávolítása után mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel!

A fent leírt intézkedések kizárólag megfelelő személyes higiéniával, körültekintő, rendszeres kézmosással és a távolságtartási szabályok betartásával együtt érhetik el, hogy a járvány terjedési sebessége jelentősen lecsökkenjen.

A maszk anyaga geotextília (ragasztó nélküli vetex), amely mosható magas hőfokon is, de nem vasalható! 

A maszkok viselésekor tudatosítanunk kell magunkban és el kell fogadnunk a tényt, hogy a maszk nem szűri ki a koronavírus méretű részecskéket, tehát nem védi a viselőjét a vírusfertőzés ellen, a fertőződés esélyét tudja csupán csökkenteni.


Az adott cikk linkje: https://www.tarkozseg.hu/?p=2769

Megszakítás