Koronavírus tájékoztató

Tisztelt tari lakosok!

Az elmúlt hetekben a településünkön is növekedett a koronavírussal fertőzöttek és a velük kapcsolatban lépett személyek száma, akik házi karanténban vannak. Sajnos a mutatószámok országosan és világszerte arra utalnak, hogy a koronavírus terjedésében fontos az emberek fegyelmezettsége és a szabályok betartása. Ezáltal tudunk egymásra vigyázni.

2020. november 24. 0 órától lépett hatályba a tavaszi első hullámban bevezetett idősek vásárlási idősávjához hasonló korlátozás, amely értelmében minden  hétköznap (hétfőtől- péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) 08.00 óra és 10.00 óra között bevezeti az idősek vásárlási sávját. Ebben az időintervallumban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet) és a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletbe (gyógyszertár).

Az élelmiszerüzletben, a drogériában és a gyógyszertárban az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak.

A központi intézkedésekkel összhangban minden gyülekezés a veszélyhelyzet idején tiltott, általános rendezvénytilalom lépett életbe, a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendéget, a szabadidős intézmények, helységek nem fogadhatnak vendéget, zárva tartanak, a könyvtár zárva tart.

A védőnői szolgálat előzetes telefonos egyeztetés után látogatható, a védőnő elérhetősége:
Báthiné Csépe Katalin, Telefonszám: 06-70-382-91-82. 

Aki tüneteket tapasztal hívja a háziorvosi rendelőt rendelési időben:
Hétfő: 08.00–12.00
Kedd: 08.00–10.15 és 13.30–16.00
Szerda: 08.00–12.00
Csütörtök: 08.00–10.15 és 13.30–16.00
Péntek: 08.00–12.00
a rendelő telefonszáma: 06 32 594 030

A Szurdokpüspöki Közös Önkormányzati Hivatal kirendeltségein a személyes ügyfélfogadás 2020. november 20-tól szünetel, az ügyintézéshez telefonos egyeztetés szükséges a 06 32 470 777 telefonszámon.

Magyarország Kormánya által hozott intézkedések és szabályok a következőkben találhatók és kérünk mindenkit, hogy mindenki a saját és embertársai egészségének érdekében tartsa be. 

Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe november 11-től, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. Az alábbi linken letölthető az igazolás mintája, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta. A munkáltatói igazolást rendőrségi igazoltatás esetén fel kell mutatni, egyéni vállalkozók saját maguknak is kiállíthatják az igazolást. Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek – tehát kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban – és november 11-től a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein is. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
  • Védett idősávban vásárolhatnak az idősek az üzletekben, november 24-től. Az idősek vásárlási sávja minden hétköznap (hétfőtől péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) 08.00 óra és 10.00 óra között került bevezetésre. Ebben az idősávban csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba. Ez az intézkedés az idősek védelmét szolgálja, emellett azonban fontos tudni, hogy az idősek a nekik fenntartott vásárlási idősávon kívüli más időpontban is szabadon vásárolhatnak ezen üzletekben.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Általános rendezvénytilalom lép életbe. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális- és sporteseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
  • A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.
  • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja.
  • Katonák is segítik a rendőrök és a kórházak munkáját. A katonák részt vesznek a közterületek és a kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, és 93 kórházban segítik a kórházak működését, hogy csökkentsék az egészségügyi dolgozók leterheltségét. Közreműködnek a kórházi beléptetésben, adminisztrációban, számítástechnikai, anyagmozgatási, raktározási feladatokban. Emellett teljesítik az intézményfertőtlenítési-kérelmeket és részt vesznek a határzár biztosításában.
  • Az éttermek, vendéglátóhelyek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
  • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.
  • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett.
  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
  • Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. A november 15-én megjelent Kormányrendelet szerint, a köznevelésben a digitális munkarendben részt vevő diákok és tanárok ingyenes internet-szolgáltatást vehetnek igénybe 30 napraErről itt és itt olvashat bővebben.
  • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak az óvintézkedések fenntartása mellett, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Októbertől az iskolákba és az óvodákba csak testhőmérséklet-mérést követően lehet belépni, a lázas gyermeket el kell különíteni és a szülőt, gondviselőt haladéktalanul értesíteni kell. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az Operatív Törzs dönt arról, hogy szükséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást elrendelni.
  • Elindult a célzott csoportos tesztelés. Ezzel is a járvány lassítása és az iskolák működésének a megvédése a cél. A szociális és az egészségügyi intézmények dolgozóinak gyorstesztelése mellett, tesztelik a bölcsődei, az óvodai és iskolai dolgozókat is. A gyorstesztelésekbe az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókat is bevonják fizetett szakmai gyakorlat formájában.
  • Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát! 
  • Egyéni felelősség – Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 
  • Minden koronavírus-gyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. A növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelő állomások (szűrőbuszok) is szolgálatba álltak, ezeket azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa korábban vizsgálatot rendelt el. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. Hol  lehet csináltatni hivatalos PCR-tesztet? Lista: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat
  • Továbbra is kiemelten fontos az idősek védelme. Kérjük az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukra, hordjanak maszkot, kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak!

Az adott cikk linkje: https://www.tarkozseg.hu/?p=3117

Megszakítás